GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

article content

5 tips om bijnieruitputting te voorkomen

Dit artikel schrijf ik om meer te vertellen over ‘bijnieruitputting’

Herken jij je in één of meerdere van de onderstaande symptomen?

Dan geef ik je vervolgens een aantal tips die je kunnen helpen om dat probleem op te lossen!

→ Je hebt regelmatig een lage bloeddruk

→ Je moet perse iedere dag zoete dingen eten

→ Je hebt last van een energiedip (na het middageten)

→ Je bent vaak moe, (ook in de ochtend als je net wakker bent)

→ Het lukt je niet om snel te herstellen na een training

→ ’s avonds krijg je ineens veel energie, waardoor je moeilijk in slaap kan komen

→ Altijd wanneer er griep of een verkoudheid heerst, ben jij de pineut

→ Je wordt vaak midden in de nacht wakker en komt dan moeilijk weer in slaap

→ Je hebt het vaak koud

→ Je lichaam heeft behoefte aan veel zout

→ Je hebt koffie nodig om de dag te starten

→ Je bent extra gevoelig voor stress

→ Kort na het opstaan ben je vaak duizelig

→ Je libido is lager dan normaal (of helemaal verdwenen)

→ Je vindt het lastig om dingen te onthouden (concentratie)

→ Het is lastig om gewicht te verliezen

Wellicht heb jij dan wel last van een bijnieruitputting!

Wat zijn bijnieren?

De bijnieren zijn onderdeel van onze gewone nieren en zitten vlak boven de nieren. Ze zijn maar een halve cm groot, maar zijn wel belangrijk voor ons lichaam. Ze hebben een grote invloed op stress, bloeddruk, ontstekingen en het metabolisme van het lichaam.

Bijnieren afbeelding

Een uitputting van de bijnieren kan ontstaan wanneer jij je bijnieren te actief houdt. Dat ligt voornamelijk aan het eetpatroon. Logischerwijs kun je zo’n uitputting dus verhelpen door een periode lang je bijnieren te ontlasten. Zo kunnen de batterijen opnieuw opladen.

Omdat een bijnieruitputting erg veel verschillende symptomen heeft, is het lastig om aan te tonen of je daadwerkelijk last hebt van zo’n aandoening. Maar wanneer jij jezelf in een aantal van de bovenstaande symptomen herkent, is het raadzaam de volgende tips te gebruiken:

Neem voldoende koolhydraten!

Vaak worden koolhydraten als boosdoener gezien voor lichamelijke klachten, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Haal je koolhydraten vooral uit groente (zetmeelrijke groenten als aardappelen, pompoen, pastinaak of bataat), 1 à 2 stuks fruit per dag en neem dat in combinatie met genoeg vetten en proteïnen.

Eet in de ochtend proteïnen

Mensen met een bijnieruitputting hebben vaak last van een ontregelde bloedsuikerspiegel. Proteïnen hebben een positief (lees stabiliserend) effect op de bloedsuikerspiegel. Deze kunnen dus zeker aan het begin van de dag een zeer goede invloed hebben. Het is aan te bevelen om de dag met een eitje te beginnen. Neem ook gerust wat vlees of vis bij je ontbijt.

Eet gedurende dag kleine porties

Vaak wordt er gezegd om drie keer per dag te eten. Zeker wanneer je een dieet volgt. Dit zou helpen met afvallen, de bloedsuiker te reguleren en daarnaast geef je je darmen genoeg rust. Dit is echter niet altijd een goed idee, zeker niet bij een bijnieruitputting. Dat komt doordat je lichaam dan veel meer moeite moet doen om de bloedsuikerspiegel in toom te houden. Daardoor gaan je bijnieren cortisol produceren. Neem dus tussendoor wat kleine snacks (niet al te veel koolhydraten) maar focus op vetten en proteïnen. Denk bijvoorbeeld aan een handje nootjes, een gekookt eitje, een cracker met rosbief, een salade, of een klein portie van de avondmaaltijd van een dag voorheen.

Cortisol

Drink geen koffie en alcohol!

Cafeïne en alcohol zijn slecht voor je bijnieren. Cafeïne zorgt voor meer stress (verhoogd cortisolgehalte) en alcohol heeft een sterk belastende invloed op je lever. Beperk ook alcohol tot enkele glazen per week. Het liefst helemaal niet, maar dat is afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Kijk ook naar andere aspecten van je leven

Voeding heeft natuurlijk een giga impact op je lichaam en gesteldheid, maar je lifestyle heeft ook een grote invloed. Wanneer je gezond eet maar onderstaande tips niet in acht neemt, kan het zo zijn dat je nog steeds niet herstelt van een bijnieruitputting. Ontdek wat bij jou het beste werkt!

  • Zorg dat je iedere nacht ten minste 8 uur slaapt. Reken uit wanneer je naar bed moet om aan deze uren nachtrust te komen.
  • Er is niks mis met een middagdutje. Heb je hier de mogelijkheid toe, neem dan je rustmomentje om eventuele gemiste nachtrust te compenseren.
  • Zorg dat je niet te veel stress ervaart. Leer “nee” zeggen en voorkom dat je agenda onnodig bomvol staat. (Ook je kinderen kunnen weleens een keertje stofzuigen afwassen of helpen met koken, is nog gezellig ook;-)
  • Sport je veel? En dan bedoel ik vooral de wat zwaardere sporten.. Krachttraining, hardlopen etc. Vraag jezelf dan eens af of dit ook invloed heeft op je bijnieruitputting. Je kunt ook tijdelijk iets minder sporten of veranderen van intensiteit. Ga bijvoorbeeld eens een halfuur wandelen in plaats van hardlopen of kies ervoor eens in de week te gaan zwemmen in plaats van zware krachttraining te doen.

Heb je hierna nog steeds last van veel van bovenstaande symptomen? Dan is het raadzaam eens bij de huisarts langs te gaan. Misschien dat deze nog andere tips en adviezen heeft om te herstellen!

Herken jij je in een van de symptomen? Of heb je iets anders op te merken? Deel deze dan hieronder in de reacties!

 

Comment Section

0 reacties op “5 tips om bijnieruitputting te voorkomen

Plaats een reactie


*