GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

article content

Eieren en urticaria; alle mythes ontkracht

Van de week kreeg ik een mail van iemand die schrok van het feit dat ik ook bij netelroos adviseer om iedere dag 1 ei te eten (in wat voor vorm dan ook). Deze mevrouw was er heilig van overtuigd dat het eten van eieren direct invloed heeft op het ontstaan van urticaria. Welnu deze mythe dient ontkracht te worden. Hoewel op veel websites te lezen valt dat eieren urticaria bevorderend zijn, blijkt uit de wetenschap dat dit zeker niet het geval is. In mijn Succes Formule adviseer ik dus ook om juist wel eieren te eten.

Ik zal in dit artikel proberen uit te leggen waarom…

Liever een gekookt eitje dan een boterham met kaas!

Het ontbijt van veel mensen; een broodje kaas. Maar wist je dat een gekookt eitje eigenlijk veel beter is als ontbijt?

Een ei bevat eigenlijk alle benodigde nutriënten (voedingsstoffen) om van één cel een kuiken te maken. Dat is nog eens bijzonder! Vaak wordt er gezegd dat in een ei veel cholesterol zit (in de dooier dan voornamelijk) waardoor het minder gezond is. En inderdaad is 186 mg cholesterol al meer dan de helft van de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid.

Maar bedenkt wel dat hoe meer cholesterol je door je voeding binnenkrijgt, des te minder cholesterol je eigen lichaam aanmaakt. En dan te bedenken dat cholesterol erg belangrijk is voor het functioneren van je lichaam. Het is een belangrijk onderdeeltje van iedere lichaamscel. Daarnaast heb je cholesterol nodig voor het aanmaken van oestrogeen, testosteron en cortisol, belangrijke hormonen.

Je lichaam regelt daarin zelf een heleboel. Wanneer je relatief veel cholesterol binnenkrijgt, zal je lever vervolgens zelf minder aanmaken, waardoor het cholesterolgehalte op peil blijft.

Is het taboe zo voldoende ontkracht? Dan gaan we over tot de positieve eigenschappen van eieren:cholesterol

 • Cholesterolverlagend, eieren bevatten cholesterol, maar wel de juiste variant. Eieren verlagen het LDL cholesterol en verhogen het HDL (goede) cholesterol.
 • Eieren bevatten zeer belangrijke aminozuren (9 stuks in totaal)
 • Eieren bevatten veel omega 3. Zeer belangrijk bijvoorbeeld bij het goed blijven functioneren van je hart.
 • Eiwitten uiteraard…
 • Ei werkt bloeddruk verlagend. Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk helpen peptiden in ei deze te verlagen.
 • Ze bevatten veel vitamines (A, B, C, D, E, K)
 • Ze geven een verzadigend gevoel, terwijl ze in verhouding niet erg veel calorieën bevatten
 • Goed voor de huid, je nagels, het haar en de ogen
 • Vitamine A is belangrijk bij het functioneren van het immuunsysteem.
 • Choline in ei werkt ontstekingsremmend en werkt positief in het voorkomen van hartkwalen
 • Het bevat tryptofaan en trypsine, het eerst wordt door je lichaam omgezet in serotonine (helpt om een goed humeur te krijgen) en dat wordt omgezet in melatonine. Dat kennen we allemaal als het slaaphormoontje…
 • Zeaxanthine en luteïne. Deze zijn goed voor de ogen en beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen
 • Ei is goed voor ons zenuwstelsel, omdat het insuline en choline bevat

Wat is de ideale hoeveelheid ei op een dag?

Dat hangt natuurlijk voor een deel af van je bouw, lengte en eetpatroon. Over het algemeen zeggen we dat 2 à 3 eieren per dag een prima standaard is. Door alle bovenstaande voordelen zul je niet snel te veel ei eten. Wanneer je kampt met urticaria adviseer ik om een ei bij het ontbijt te eten.

Welke zijn het beste?

Natuurlijk is biologisch altijd het beste. Het gehalte omega-3 zal in deze eieren het hoogste zijn. Zeker wanneer het biologische en vrije uitloop eieren zijn. Ook het aantal vitamines is dan over het algemeen hoger. Natuurlijk wil je ook dat een kip een fijn leventje heeft tijdens het eieren leggen..

Een interessant onderzoekje…

In Amerika is een paar jaar geleden een interessant onderzoek verricht naar verschillende ontbijt gewoontes. In Amerika is het eten van een ‘Bagel’ heel normaal als ontbijt. Dit werd bij een testgroep van 150 mensen met overgewicht vergeleken met het eten van eieren als ontbijt.

Er waren enkele testgroepen:bagel

 1. Ei ontbijt: deze mensen namen iedere dag 2 eieren als ontbijt
 2. Bagel ontbijt: deze mensen namen bagels als ontbijt, maar wel in precies dezelfde hoeveelheid calorieën als de eiereters.
 3. Ei dieet: ook deze namen het ei ontbijt, maar daarnaast ook een streng caloriearm dieet gedurende de rest van de dag.
 4. Bagel dieet: Deze mensen namen het Bagel ontbijt in combinatie met hetzelfde dieet als testgroep 3.

Afgesproken werd dat de mensen zich allemaal moesten houden aan dit dieet gedurende 5 dagen van de week.

8 weken later werden de resultaten gemeten. De mensen met het eidieet zagen een daling van 61% van hun BMI. Maar verder hadden zij ook 65% meer gewichtsverlies dan de bagel groep, ze hadden meer vet verloren en daarnaast ook een fors grotere vermindering van de buikomtrek.

Interessant dus om te zien wat de positieve gevolgen zijn van het eten van ei. Het heeft dus invloed om je hele metabolisme. Het eten van ei zorgt ervoor dat je sneller gewicht verliest, je energieker voelt en helpt indirect op allerlei manieren om huiduitslag en allergieën tegen te gaan.

Tot slot zagen ze in het onderzoek van de eiereters ook geen verhoging van het cholesterol, waar dit artikel mee begon. Zowel de metingen van het HDL als LDL zagen geen verschil met de andere testgroepen.

Comment Section

2 reacties op “Eieren en urticaria; alle mythes ontkracht


Door carola op 4 juni 2018

Maar ik zie op alle lijsten “verboden bij netelroos” eieren. Of ja het eiwit, maar ja ik ga niet alleen een dooier eten. Wat is jouw mening?


Door Alex op 7 juli 2019

Ik eet zelf tegenwoordig wel alleen het eigeel. Het eiwit gooi ik weg. In eiwit schijnen ook weinig belangrijke voedingsstoffen te zitten en kun je dus rustig niet innemen.

Plaats een reactie


*