GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

Netelroos en voeding; 7 essentiële bouwstoffen voor je lichaam

article content

Netelroos en voeding; 7 essentiële bouwstoffen voor je lichaam

Netelroos en voeding. Een wat langer artikel deze keer. Maar zeker eentje om goed door te nemen wanneer je last hebt van netelroos of een andere ziekte of aandoening. Mijn overtuiging is dat je veel ziektes (maar zeker netelroos/urticaria) kan overwinnen door je lichaam op de juiste manier te voorzien van bouwstoffen. Wanneer de 7 essentiële bouwstoffen in de juiste verhoudingen je lichaam binnenkomen, kun je vaak meer overwinnen dan je van tevoren zelf zou denken!

Deze visie is gebaseerd op de orthomoleculaire geneeskunde. Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (=de bouwstenen van ons lichaam).

Bekijk onderstaande video maar eens waar dit verder wordt uitgelegd.

Het idee van deze visie is dat je het lichaam van iemand probeert te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van natuurlijke voedingsstoffen. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van voldoende vitaminen, mineralen, enzymen, vetzuren, koolhydraten en eiwitten, en slechts een minimale aanwezigheid van afvalstoffen, zware metalen, en toxinen.

Je moet deze voedingsstijl niet verwarren met een willekeurig dieet. Het is een feit dat veel zogenaamde restrictieve diëten, waarbij er duidelijke richtlijnen zijn over de hoeveelheid voeding die je tot je mag nemen, niet werken. Ze zijn niet effectief, maar daarnaast ook gevaarlijk voor de gezondheid.

Ik vergelijk dat soort diëten weleens met het onderwater gaan en je adem inhouden. Uiteindelijk moet je toch weer bovenwater komen, en wanneer je dat doet, hap je naar lucht en inhaleer je alles wat je kan. Dat is precies hoe het werkt met diëten. Hoe hard je het ook probeert, uiteindelijk geef je toe en ga je eten (vaak meer dan goed voor je is). Dat betekent dat je weer in gewicht zult toenemen en terug bij af bent. Daarnaast verliest je hierdoor zelfvertrouwen dat weer gevolgen heeft voor je mentale gesteldheid.

Diëten is als het onderwater gaan en je adem inhouden. Uiteindelijk kom je weer boven, hap je naar lucht en inhaleer je alles wat je kan..

Een andere reden waarom beperkende diëten niet werken is omdat ze vooral gericht zijn op het verminderen van calorieën, met weinig of geen aandacht voor het herstellen van nutriëntendeficiëntie. Het resultaat is dat het lichaam tijdelijk wel in omvang en gewicht zal afnemen maar dat de algemene gezondheid en het energieniveau niet verbeteren.

Dus “diëten” is het antwoord niet, maar “op de meest verantwoorde manier eten” is het antwoord. Ik ben al een paar jaar bezig met onderzoeken, bestuderen en lezen over gezonde voeding (met de focus op voeding als geneesmiddel) en ik kan je vertellen dat het eigenlijk allemaal niet zo gecompliceerd is. Als je eenmaal begrijpt wat je hierover moet weten, zal je het voor altijd weten en zal  je in staat zijn om het toe te passen voor de rest van je leven.

Alles begint met voedingsmiddelen van hoge kwaliteit, die essentiële voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. De technische term voor deze voedingsmiddelen is ‘nutriëntrijk en caloriearm‘. Dit is het tegenovergestelde van wat we vinden in de meeste verwerkte voedingsmiddelen, ‘junk food‘ en ‘fast food‘ die juist heel hoog zitten in calorieën en heel laag in voedingsstoffen.

Om op de juiste manier te eten moeten we onze maaltijden voorzien van zeven nutriënten die ik als essentieel beschouw voor een goede gezondheid: goede kwaliteit proteïnen (eiwitten), goede kwaliteit koolhydraten (suikers), natuurlijke vetten, vitaminen, mineralen, fytonutriënten en water.

Jammer genoeg nemen de meeste mensen onvoldoende voedingsstoffen tot zich of ze nemen deze niet in de juiste verhouding. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er momenteel een wijdverspreid tekort bestaat in vitaminen, mineralen en natuurlijke vetten, wat zoals we al bespraken tot een zwakke gezondheid leidt en daarmee tot vervelende aandoeningen als netelroos. Wanneer we deze zaken opnieuw in balans brengen en ons lichaam voeden met de nutriënten die het nodig heeft, zal je al binnen enkele dagen de voordelen ervaren.

Ik zal nu de 7 nutriënten verder toelichten..

Inhoudsopgave

Proteïne

Proteïne is een heel belangrijke voedingsstof, het woord stamt zelfs af van het Grieks woord dat betekent ‘van primair belang‘. In het Nederlandse taalgebruik worden ze ook weleens ‘eiwitten‘ genoemd. Eiwitten zijn dus proteïnen. Net zoals de koolhydraten behoren de proteïnen tot de ‘macronutriënten’. Dit betekent dat ons lichaam er relatief grote hoeveelheden van nodig heeft. Vitamines en mineralen, die het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, worden ‘micronutriënten’ genoemd. In tegenstelling tot vetstof en koolhydraten kan het lichaam geen proteïne opslaan, het bezit dus nooit een reserve aan proteïne om te gebruiken wanneer het een nieuwe toevoer nodig heeft.

Proteïne

Kip, kalkoen, rundvlees, vis, eieren, soya en geiten-, schapen- en koemelk bevatten goede kwaliteit proteïne.

Kip, kalkoen, rundvlees, vis, eieren, soya en melk bieden complete proteïnen, die ieder van de negen essentiële aminozuren bevatten: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Deze aminozuren zijn essentieel aangezien ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Ze moeten dus aangeleverd worden via het voedsel dat we eten.

De aminozuren vanuit proteïne vormen de bouwstenen voor elke cel in ons lichaam. Spieren, bloed, huid, haren, nagels, en zelfs kraakbeen bestaan vooral uit proteïne. Het lichaam gebruikt proteïne ook om enzymen, hormonen en neurotransmitters aan te maken. Verder wordt het ook gebruikt om antilichamen te vormen, die ons immuunsysteem ondersteunen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn, net als de proteïnen, essentieel voor een goede gezondheid. Ze zijn in de eerste plaats en voornamelijk een bron van onmiddellijke energie voor elk van de 75 miljard cellen in ons lichaam. Koolhydraten veroorzaken ook de afgifte van insuline, een krachtig hormoon dat nodig is om aminozuren en andere nutriënten te helpen de lichaamscellen binnen te dringen, wat uiteraard heel erg belangrijk is. Op deze manier werken koolhydraten en proteïne samen en dit is één van de vele redenen waarom ik ze beiden aanbeveel bij iedere maaltijd.

De laatste jaren is er veel discussie en debat geweest over de zogenaamde gevaren van het eten van koolhydraten. Het is dan ook niet voor niks dat er veel koolhydraatarme diëten te vinden zijn en veel mensen hiervoor kiezen. Ik ga akkoord met het feit dat we in het westen koolhydraten overconsumeren, met name in de vorm van geraffineerde suiker, maar dit betekent niet dat alle koolhydraten slecht voor ons zijn!

Koolhydraten

Het eten van volle granen in plaats van geraffineerde granen verlaagt substantieel het totale cholesterol, de triglyceriden en het insulineniveau. Iedere gunstige verandering in deze bloedparameters vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Alle zoete voedingsmiddelen, de zogenaamde ‘snelle suikers‘ (zoals frisdrank, snoep, koekjes en zoet fruit zoals bananen of druiven) worden in te grote dagelijkse hoeveelheden een vorm van vergif voor ons lichaam. Ze produceren onstabiele energieniveaus gedurende de dag en zijn erg verslavend. De ontwenningsperiode, die van een paar uur tot een aantal dagen kan duren, kan moeilijk zijn om vol te houden. Maar het is de inspanning waard.

Overconsumptie van zoete voedingsmiddelen leidt tot overgewicht en obesitas, type II diabetes en een verhoogd risico op hartproblemen. Verder leidt het nuttigen van veel zoete voeding tot een lagere PH (zuurtegraad) in het lichaam, wat op zijn beurt leidt tot mineralenafbraak van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. Daaruit volgt een algemene verzwakking van het immuunsysteem en een groter risico op alle mogelijke vormen van infectie en inflammatie: van rotte tanden en osteoporose tot tennisellebogen, allergieën (netelroos) en gemoedsschommelingen. Dit is meer dan voldoende reden om te stellen dat we zoete voedingsmiddelen zo veel mogelijk zouden moeten vermijden.

Overconsumptie van zoete voedingsmiddelen leidt tot huidaandoeningen (netelroos), overgewicht en obesitas, type II diabetes en een verhoogd risico op hartproblemen.

Het positieve nieuws is dat het relatief gemakkelijk is om goede kwaliteit koolhydraten in onze voeding in te bouwen via bruine rijst, aardappelen, havervlokken, gerst, boekweit, appels, bessen, volle granen-pasta en volle granen-brood.

Natuurlijke vetten

Dit klopt ja, natuurlijke vetten. Geen ongezonde transvetzuren. Alle verzadigde en onverzadigde vetzuren zijn natuurlijk voor ons lichaam. Bijna alle transvetzuren zijn niet-natuurlijk voor ons lichaam. We moeten onze consumptie van deze vetten tot een minimum herleiden. Transvetten (transvetzuren) zijn kunstmatige gefabriceerde vetten die zeer slecht zijn voor onze gezondheid. Ze ontstaan bij de hydrogenering van plantaardige vloeibare olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) naar vaste vetten, die langer houdbaar blijven. Voorbeelden zijn bakkerijproducten, fastfood, margarine, chips en chocolade. De gezondheidsrisico’s van transvetten zijn onder andere obesitas, kanker, dichtslibben van de aderen, geboorteafwijkingen, diabetes hoge cholesterol, hart- en vaatziekte en allergie bij kinderen (hooikoorts, urticaria etc).

Ik citeer Mary Enig, dokter en onderzoekster aan de universiteit van Maryland en wereldautoriteit op het gebied van vetten, dieet en gezondheid (zij doet dit onderzoek intussen al 35 jaar):

“Uit wetenschappelijke publicaties over transvetzuren blijkt dat een aantal onderzoekspioniers de biologische veiligheid van transvetzuren in relatie tot kanker en hartziekten al een halve eeuw geleden ter discussie stelden. In 1958 beweerde Ancel Keys al dat de gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën (met hun transvetzuren) veroorzakers van hartziekten zijn. Fabrikanten van oliën en vetten slaagden er evenwel in om deze informatie snel achterover te drukken; zij verlegden de nadruk naar verzadigde vetten en begonnen een ongefundeerde aanval op vlees en zuivelvetten. Het heeft dertig jaar onderzoek gekost om weer op de goede weg te komen. Momenteel maken wetenschappers melding van de nadelige effecten van transvetzuren in relatie tot hartziekten, diabetes, kanker, een laag geboortegewicht, obesitas en een slecht functionerend immuunsysteem.

Omdat transvetzuren de celfuncties verstoren, beïnvloeden zij vele enzymen, zoals delt-6-desaturase, en belemmeren zij daardoor de noodzakelijke omzetting van zowel essentiële omega-6 vetzuren als essentiële omega-3 vetzuren met langere ketens. Dit vergroot het schadelijk effect van een tekort aan essentiële vetzuren. Dr. Holman en zijn collega’s van het Hormel Institute aan de Universiteit van Minnesota toonden dat duidelijk aan.

Consumptie van transvetzuren houdt voor mens en dier de volgende risico’s in:

 • Verlaging van het niveau van ‘goed’ HDL-cholesterol (hoe hoger het transvetgehalte, hoe lager het HDL-cholesterol gehalte van het bloed)
 • Verhoging van het niveau van LDL-cholesterol
 • Verhoging van het niveau van therogeen (aderverkalking veroorzakende) lipoproteïne-A, terwijl verzadigde bvetten het niveau van Lp(a) verlagen
 • Verlaging van cholesterol niveaus in het bloed met 20 tot 30 mg/dl
 • Afname van het roomvolume in de melk van alle bestuurde vrouwelijke zoogdieren, waardoor ook de kwaliteit van de melk afneemt
 • Aan de dosis transvetzuren gerelateerde afname van de gezichtsscherpte van baby’s die moedermelk met relatief hoge concentraties van deze vetzuren krijgen, tot de leeftijd van 14 maanden
 • Laag geboortegewicht
 • Verhoging van het niveau van insuline in het bloed, waardoor de kans op diabetes toeneemt
 • Vermindering van de natuurlijke afweer door aantasting van de efficiëntie van B-cellen en een verhoogde proliferatie van T-cellen
 • Verlaging van de testosteronspiegel bij mannen, toename van inferieur sperma en een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap.
 • Minder goede reactie van rode bloedcellen op insuline, wat bijzonder nadelig is voor diabetespatiënten
 • Beperking van het functioneren van membraanenzymen, zoals delta-6-desaturase, waardoor bijvoorbeeld linolzuur minder goed in arachidonzuur kan worden omgezet
 • Schadelijke veranderingen van processen in het enzymsysteem dat de stofwisseling van kankerverwekkende chemische stoffen en medicijnen regelt: de gemengde functie cytochroomoxidase
 • Verandering van de fysiologische eigenschappen van biologische membranen, inclusief membraantransport en membraanelasticiteit
 • Veranderingen in de afmeting van vetweefselcellen, het aantal vetweefselcellen, de categorieën lipiden en de vetzuursamenstelling
 • Nadelige beïnvloeding van de omzetting van plantaardige omega-3 vetzuren in verlengde omega-4 weefsel vetzuren
 • Escalatie van nadelige effecten door een tekort aan essentiële vetzuren
 • Versnelde ontwikkeling van astma bij kinderen”

Enkele verrassende gezondheidseffecten van vetten en oliën

Kokosolie en visolie zorgen voor vermindering van ontstekingsbevorderende cytokinen. Bij de behandeling van acute en chronische ontstekingen, zoals netelroos, zouden beide typen olie van nut kunnen zijn. Stimulatie van de aanmaak van IL-10 door kokosolie heeft een aanvullend ontstekingsremmend effect. Kokosmelk (dat kokosvet bevat) en vis (een product dat visolie bevat) maken al duizenden jaren deel uit van de tropische keuken. Kokosolie heeft met name ook goede eigenschappen voor bakken en koken. Wat je bakt in kokosolie smaakt trouwens niet naar kokos, dus hoef je niet bang te zijn voor een overdaad aan kokossensatie. Kokosolie is tegenwoordig te krijgen in iedere supermarkt of natuurwinkel.

Ik citeer hieronder het online artikel ‘Hoed je voor transvet’ over de extreem negatieve invloed van transvetzuren op ons gewicht:

“Waarom kom je meer aan van gefabriceerde snacks dan van dezelfde hoeveelheid gezond, dierlijk voedsel? De boosdoener luistert naar de naam ‘transvet’. Want van chips en fastfood kom je veel meer aan dan van gezonde, natuurlijke producten. Maar hoe komt dat eigenlijk? De Amerikaanse wetenschapper Kylie Kavanagh zocht het uit met behulp van fluweelaapjes.

Transvet vormt zich in de fabriek wanneer onverzadigd vet wordt gehard. We vinden dit vet daarom vooral terug in chocola, koek, gebak, snacks en harde margarine. Uit onderzoek is gebleken dat transvet zeven keer zo slecht is voor hart en bloedvaten als verzadigd vet. Kavanagh ging na wat dit “killerfat” voor invloed heeft op 51 fluweelaapjes, en kwam tot schokkende bevindingen. Ze verdeelde de aapjes in twee groepen. De ene groep kreeg een dieet waarbij acht procent van de dagelijkse calorieën afkomstig was van transvet en 27 procent van andere vetten. Dit is vergelijkbaar met het eetpatroon van mensen die veel gefrituurd voedsel eten.

De andere groep aapjes kreeg hetzelfde dieet, alleen waren de transvetten daarbij vervangen door enkelvoudig onverzadigde vetten (die bijvoorbeeld in olijfolie zitten). Beide groepen apen kregen evenveel calorieën binnen, net genoeg om te kunnen overleven. Na zes jaar waren de dieren met een transvetrijk dieet 7,2 procent van hun lichaamsgewicht aangekomen. Bij de apen die onverzadigde vetten hadden gegeten, was dit slechts 1,8 procent. Bovendien hadden de apen uit de eerste groep dertig procent meer vet rond de onderbuik, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.”

Kavanagh en haar wetenschappelijke team waren geschokt door deze resultaten. “De aapjes kregen net genoeg et eten om in leven te blijven en we hebben heel nauwlettend op de calorieën gelet. Maar ondanks alle moeite die we hadden gedaan om de aapjes niet te laten aankomen, gebeurde dat toch. En vrijwel al het overtollige vet kwam ook nog eens op hun buikje terecht.”

De opinie van twee experts

Twee pioniers in onderzoek naar gezondheidsklachten door de consumptie van transvetzuren, Professor Kummerow en Dr. Mann, verklaren in een artikel van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw het volgende:

“Omdat er van transvetzuren geen gunstige uitwerkingen op de gezondheid bekend zijn, en er sterke aanwijzingen zijn dat zij bijdragen tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, is het verstandig om de hoeveelheid transvetzuren in voeding te beperken.”

Een voedingsproduct bevat transvet als het één van de volgende ingrediënten bevat: (gedeeltelijk) gehard vet, (gedeeltelijk) geharde olie, gehydrogeneerd vet/olie.

Als algemene regel is het verstandig om zo weinig mogelijk kant- en-klare of voorverpakte voeding te gebruiken (ook in potten, blik of kartonnen dozen). Het risico op transvetzuren is heel erg groot: voorgemaakte sauzen, kruidenmixen van sommige merken, reguliere margarine, chocolade, snacks, koeken, ontbijtkoeken, taart, gebak, snoeprepen…

Essentiële vetten

De essentiële vetten zijn de goede, gezonde vetten. Ze worden essentieel genoemd omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Toch zijn ze van primair belang in onze metabolische processen. Daarom moeten we ze simpelweg tot ons nemen.

Vetten

Essentiële vetten zijn nodig als cofactor bij de productie van hormoonachtige stoffen die de bloeddruk, de immuun- en de ontstekingsrespons reguleren.

Deze essentiële vetzuren worden omega-6 (linolzuur) en omega-3 (alfalinoleenzuur) genoemd. We krijgen over het algemeen voldoende omega-6-vetzuren binnen: via voedingsmiddelen zoals zonnebloemolie en andere plantaardige oliën (in de vorm van mayonaise en pure olie). Maar onze omega-3- waarden laten vaak te wensen over. Het niveau ligt bij de meesten onder ons verre van optimaal. De beste natuurlijke bronnen van omga-3 zijn volgens de laatste inzichten koudwatervis zoals zalm, heilbot, tonijn, makreel, haring, sardientjes en forel. De oliën van deze vissoorten bevatten twee specifieke vormen van omega-3: DHA en EPA. Er bestaat uitvoerig wetenschappelijk bewijs dat een optimale inname van DHA en EPA het risico op een hartaanval, een beroerte, een depressie en artritis sterk vermindert.

Plantaardige bronnen van omega-3, zoals lijnzaad- en koolzaadolie, bevatten geen EPA en DHA. De meeste voedingsexperts en wetenschappers bevelen visolie aan boven plantaardige omega-3-bronnen zoals lijnzaadolie en hennepzaadolie.

Natuurlijk antidepressivum

Bovendien blijkt omega-3 een enorm effect te hebben op ons welbevinden! Een team van Franse onderzoekers toonde aan dat een dieet dat veel omega-3 bevat, zoals dat van de eskimo’s, die tot 16 gram visolie oer dag consumeren, op lange termijn de productie van neurotransmitters in het emotionele brein verhoogt waardoor de energie verhoogt en de stemming verbetert.

Een dieet van veel omega-3 verhoogt op de lange termijn de productie van neurotransmitters waardoor de energie verhoogt en de stemming verbetert!

Dr. Andrew Stoll, van Harvard University, heeft als eerste de doeltreffendheid van visolie met een hoog omega-3-gehalte aangetoond bij het stabiliseren van stemmingen en het verminderen van de depressiviteit bij manisch-depressieve patiënten. In zijn onderzoek had van de hele groep patiënten die omega-3 innamen slechts één een terugval. De resultaten van het onderzoek waren zo overtuigend dat de onderzoekers het onderzoek na vier maanden moesten afbreken. De patiënten van de controlegroep, degenen die alleen maar een placebo kregen op basis van olijfolie, vielen namelijk zoveel sneller terug dan de groep die omega-3 kreeg, dat het tegen de medische ethiek indruiste om hen dat langer te onthouden. Dr. Stoll was zo onder de indruk van de werking van omega-3 dat hij besloot er een boek over te schrijven.

Uit de bestaande onderzoeken blijkt dat om een antidepressieve werking te ervaren, je per dag tussen de twee en drie gram van een mengsel van de beide visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zou moeten consumeren.

Er bestaan verscheidene producten die in gespecialiseerde apotheken in de vorm van capsules of als olie te koop zijn. De beste producten schijnen deze te zijn met de hoogste concentratie EPA in vergelijking met DHA. Sommige auteurs (dokter Stoll van Harvard en dokter Horrobin in Engeland) suggereren namelijk dat vooral EPA een antidepressieve werking zou hebben.

Negen capsules (6 gram) visolie-extract per dag – drie voor iedere maaltijd – is een ‘effectieve medische dosering’ voor personen die visolie zouden willen proberen in plaats van een kunstmatig stemmingsstabiliserend middel, een zogenaamd antidepressivum. Deze behandelingsdosering wordt aanbevolen vanuit diverse onderzoeken gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry. Het is ook erg aan te raden voor mensen met angsten en gemoedsschommelingen die erg gevoelig zijn voor de bijwerkingen van reguliere antidepressiva en tranquillizers.

Merkwaardig genoeg schijnt visolie niet dik te maken. In zijn onderzoek naar manisch-depressieve patiënten stelde Stoll vast dat de proefpersonen niet dikker werden, hoewel ze dagelijks een behoorlijke hoeveelheid olie consumeerden. In feite werden sommigen onder hen zelfs magerder.

Vervuilde omega-3-rijke vis?

Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in (vette) vis. Het gaat vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB’s en toxafeen, een bestrijdingsmiddel dat onder meer in de katoenteelt wordt gebruikt. Toch stellen onderzoekers van de Harvard School of Public Health in het Journal of the American Medical Association dat vis eten nog steeds veel meer voor- dan nadelen oplevert voor onze gezondheid. Internationale studies wijzen herhaaldelijk op het belang van omega-3 vetzuren. Ze noemen de positieve werking van omega-3 bij het verminderen van risico’s op hart- en vaatziekten en afwijkingen als hartfalen en hartritmestoornissen. Ook lijkt omega-3 tijdens de zwangerschap de hersengroei bij baby’s te bevorderen en ontstekingen door artritis of astma te verminderen.

Wilde zalm

Uit rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat wilde zalm geen zware metalen, dioxines of andere schadelijke stoffen bevat. Het bevat ook geen kleurstof. In het wild krijgen zalmen hun roze kleur door het eten van garnalen en planktonkreeftjes. Voor de roze kleur van kweekzalm wordt soms nog canthaxanthine (E161g) gebruikt. Wie veel van deze kleurstof binnenkrijgt, heeft een hoger risico op kristalvorming in het oognetvlies. Daarom heeft de Europese overheid besloten het gebruik van dit middel terug te brengen. Het kan vervangen worden door het iets duurdere en veiliger astaxanthine. Wilde zalm kan je vinden in de betere supermarkt of de biowinkel.

Noorse vis

Persoonlijk vind ik vis uit Noorwegen een hoogwaardig kwaliteitsproduct dat niet alleen lekker is maar ook veilig. Noorwegen heeft een uitgebreid systeem om de veiligheid van vis te garanderen. Alle informatie over voedselveiligheid en vis is openbaar.

Na olie en gas is vis het belangrijkste exportproduct van Noorwegen. De visindustrie is dus erg belangrijk voor de Noorse economie. Door de belangrijke exportpositie is de Noorse visindustrie afhankelijk van de eisen van het buitenland en moet de sector voldoen aan alle internationale eisen voor kwaliteit en veiligheid. Publieke en private organisaties werken samen met het bedrijfsleven en met het ministerie van Visserij in een systeem om de voedselveiligheid te garanderen. Elke organisatie voert zijn eigen taken uit en werkt samen met de andere partijen aan het bewakingssysteem in de voedselketen.

Onafhankelijke audit

Het Nationale Instituut voor Voeding en Vis Onderzoek (NIFES-National Institute of Nutrition and Seafood Research) is verantwoordelijk voor de bewaking en het onderzoek van Noorse vis. Het NIFES onderzoekt gezondheidsaspecten van visconsumptie en beoordeelt de veiligheid van via via uiterst moderne en uitgekiende monitoringprogramma’s. Het NIFES doet onderzoek naar bijvoorbeeld verontreinigingen en ongewenste stoffen in zowel wilde als gekweekte vis en in visvoer. Sinds 1994 voert het NIFES onderzoeken uit met gevoelige analyseapparatuur. Tot nu toe tonen de resultaten aan dat de niveaus van stoffen zoals kwik en dioxine ruim onder de gestelde maximumgrenzen liggen. Het bewakingsprogramma en de resultaten zijn openbaar en beschikbaar op de website van het NIFES: www.nifes.no

Belangrijke voedingstips over natuurlijke vetten

In het wetenschappelijke vak wordt dr. Mary Enig gezien als dé wereldautoriteit op het gebied van de relatie tussen gezondheid, vetten en dieet. Zoals vermeld onderzoekt zij al 35 jaar de invloed van vetstoffen op onze gezondheid. In haar gerenommeerde boek ‘Feiten over vetten’ doet zij de volgende aanbevelingen:

 • Zorg ervoor dat je optimale hoeveelheden van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K, fytonutriënten en bionutriënten binnenkrijgt.
 • Eet één eitje per dag, tenzij je er allergisch voor bent. Als je kinderen hebt, zorg er dan ook voor dat zij gemiddeld één ei per dag krijgen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat twee proties niet-gefrituurde vis per week – bijvoorbeeld zalm en heilbot – genoeg zijn om het omega-3-niveau in je bloed significant te verhogen (zowel het EPA als DHA gehalte).
 • Gebruik producten die laurinezuur bevatten. Laurinezuur is een gezond, functioneel, verzadigd vetzuur dat een bestanddeel van laurineolie vormt. Kokosproducten, kokosolie en volle melk producten bevatten concentraties van dit vetzuur.
 • Denk eraan dat volle melk en volle melkproducten gezond zijn, en dat het in het bijzonder voor kinderen belangrijk is om regelmatig zuivel te consumeren. Let er wel op dat je geen kunstmatige zuivelproducten koopt, want die missen de belangrijke natuurlijke vetten en bevatten in veel gevallen transvetzuren en andere antinutriënten, die problemen veroorzaken.
 • De voeding dient vetten van biologisch vlees, vis, eieren, en/of melkproducten te bevatten. Deze vetten zijn noodzakelijk als leveranciers van vitamine A en vitamine D en zorgen voor opname van vitamine B12.
 • Wees niet bang voor cholesterol. Cholesterol is de substantie die nodig is voor het herstel van het lichaam. Behalve voor een goede hersenfunctie zorgt het voor een goede hormoonbalans.
 • Ga er niet zomaar vanuit dat verzadigde vetten slecht zijn. Verzadigde vetzuren zijn de natuurlijke vetten van het lichaam, die bevorderlijk zijn voor het functioneren van de celmembranen en voor de energievoorziening van belangrijke organen, zoals het hart en andere spieren. Gebruik niet alleen maar vet of alleen maar olie. Vetten en oliën verschillen van elkaar, en het is belangrijk om via consumptie van zowel vetten als oliën een verscheidenheid aan vetzuren binnen te krijgen.
 • Zodra de olie ranzig wordt, is deze niet meer geschikt voor consumptie. Ranzig vet en ranzige olie zijn gevaarlijk voor de gezondheid.
 • Gebruik geen producten die gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige vetten en oliën bevatten. Al deze producten bevatten transvetzuren, die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.Hecht geen waarde aan het verhaal dat mensen geen dierlijke producten nodig hebben om gezond te blijven. Onze gezondheid danken we niet alleen aan het feit dat we vanaf de geboorte voedzame moedermelk krijgen, maar ook aan de consumptie van dierlijke melk, eieren, vlees en vis.

Officiële aanbevelingen: één ei per dag!

De American Heart Association (AHA) raadt aan om producten met transvetzuren sterk te beperken. Eieren kunnen voortaan à rato van één per dag. Dat betekent dat het ei nu eindelijk zijn verdiende plaats in onze keuken krijgt. Dankzij hun hoge gehalte aan proteïnes en vitamines dragen ze bij tot een evenwichtige voeding. En met eieren zijn heel wat lekkere gerechten te maken.

Mensen met een te hoge cholesterol krijgen vaak de raad om minder eieren te eten, omdat die te veel cholesterol zouden bevatten. Uit studies blijkt nochtans dat eieren de hoeveelheid vetten in ons bloed niet negatief beïnvloeden en dat ze niet aan de basis liggen van cardiovasculaire aandoeningen. Integendeel zelfs. Eieren bevatten veel vitamines, oligo-elementen, proteïnes, enz.

Die slechte reputatie van eieren is te wijten aan hun hoge cholesterolgehalte. In het verleden werden eieren dan ook automatisch geklasseerd onder de ‘te mijden’ producten voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Geen enkele studie heeft hun schadelijke invloed nochtans bewezen. Uit verschillende studies (één ervan werd bij 118.000 mensen uitgevoerd) blijkt net dat eieren onschadelijk zijn en dat één ei per dag geen enkel negatief gevolg heeft voor de hart- en bloedvaten

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn ook essentiële nutriënten omdat ons lichaam ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Maar het kan zelf geen vitaminen aanmaken. Met uitzondering van vitamine D, onder invloed van zonlicht op de huid. Dus moeten wij iedere dag voedingsmiddelen tot ons nemen die van nature rijk zijn aan deze micronutriënten.

Als een soort van ‘verzekeringspolis‘ bevelen vele experts ons ook een dagelijkse vitaminen- en mineralensupplement aan. Regelmatig innemen van vitaminen, door de traditionele geneeskunde lang als belachelijk afgedaan, is in 2002 officieel gepropageerd door een opzienbarend artikel in de Journal of the American Medical Association. Na alle wetenschappelijke gegevens te bestuderen, zeggen de zeer serieuze auteurs van dit artikel dat ze zich wel gedwongen voelen te erkennen dat dagelijks innemen van vitaminen (in het bijzonder B, C, D en E) de risico’s op een groot aantal chronische en ernstige ziekten verkleint. Persoonlijk neem ik geen multivitaminen-mineralensupplement, omdat ik erg gedisciplineerd volwaardige, nutriëntrijke voeding consumeer, en ik vooral geen afbraak van nutriënten creëer. Dit doe ik door zo weinig mogelijk ‘anti-nutriënten‘ (zoals transvetzuren, snelle suikers, kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, alcohol, drugs, sigaretten en koffie) te gebruiken.

Vitamines en mineralen

Vitaminen en mineralen dragen bij tot een goede gezondheid, tot welzijn, tot spiergroei en tot energieproductie via het reguleren van het metabolisme en het assisteren van het lichaam bij diverse biochemische processen. Als je ze onvoldoende binnenkrijgt ha je deficiëntiesymptomen ervaren, zoals spierzwakte, moeilijk afvallen, bindweefselverzwakking, repetitieve verkoudheden en infecties, om er maar een aantal te noemen.

Vitaminen zijn oplosbaar in water of in vet. Dit hangt af van op water of vet gebaseerde moleculen, die de vitamine transporteren door de bloedbaan. Vetoplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en K. Omdat deze vitaminen een affiniteit hebben voor vetstof, kunnen zij opgeslagen worden in vet weefsel in het lichaam of in de lever. Zo hoeven we niet noodzakelijk elke dag te consumeren. De wateroplosbare vitaminen omvatten alle B- vitaminen en vitamine C. Deze vitaminen blijven niet langer dan een aantal uren opgeslagen. Dagelijkse consumptie is dus een must!

Studies aan de Harvard School of Public Health suggereren dat vitamine D-deficiëntie kan samenhangen met zowel hartziekten, osteoporose en zwakke immuunfunctie. De onderzoekers bekeken de vitamine D-niveaus van gezonde mannen en namen opnieuw contact met hen op na 10 jaar. Hun onderzoek bracht een alarmerende statistiek aan het licht: de mannen met een vitamine D-deficiëntie hadden dubbel zoveel kans op een hartaanval vergeleken met diegene wiens vitamine D-niveaus zich binnen de optimale parameters bevonden. Andere wetenschappers zijn ondertussen tot de conclusie gekomen dat vitamine D een rol speelt bij de regulering van de bloeddruk en het voorkomen van aderverkalking en zelfs kanker.

Vitamine D kan in het lichaam worden aangemaakt in een aantal stadia, beginnend in de huid op het moment dat er voldoende zonlicht is om de aanmaak van de vitamine te activeren. Tien tot twintig minuten directe blootstelling aan de zond kan helpen om een vitamine D-deficiëntie op te lossen. Aanvullend kan je extra vitamine D innemen. Natuurlijke vitamine D is niet overvloedig aanwezig in voedsel. Het is enkel te vinden in eigeel, olie van kabeljauwlever (levertraan), leverworst, vette vis en echte boter. Aan verrijkte melk is vitamine D3, cholecalciferol toegevoegd. Er rijzen wel vragen over de veiligheid van vitamine D2, ergocalciferol (de bestraalde gistvorm) die meestal aan margarines wordt tegevoegd.

Mineralen zijn van nature anorganisch, dit betekent dat ze niet geproduceerd zijn door planten of dieren. Toch kunnen we ze terugvinden in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld ijzer in rood vlees en calcium in groene groenten. Mineralen zijn ook ontzettend belangrijk voor een optimaal functioneren van ons lichaam. Ze zijn essentieel voor de zenuwcelcommunicatie, het opspannen en ontspannen van de spieren, de vochtbalans en de energieproductie. Veel mineralen dienen ook als bouwstenen voor lichaamsweefsels, zoals calcium en fosfor voor onze beenderen.

Mineralen zijn te verdelen in macromineralen en spoorelementen, naargelang de hoeveelheid die ons lichaam ervan nodig heeft. De macromineralen zijn calcium, magnesium, kalium en natrium. Spoorelementen zijn enkel nodig in microgrammen (dat is net één duizendste van een milligram). Het zijn bijvoorbeeld chroom, koper, jodium en selenium.

In ons dagelijkse voedingsschema kunnen we ons lichaam voorzien van goede bronnen van vitaminen en mineralen in de vorm van fruit en groenten zoals appels, bessen, broccoli, spinazie, boerenkool, witte kool, wortelen, peterselie en de hele uienfamilie. Bij grote dagelijkse consumptie kunnen tomaten het lichaam verzuren. Tomaten eet je best vers, bio en in kleine hoeveelheden. Zo geef je het lichaam een heleboel antioxidanten (stofjes die helpen het verouderingsproces tegen te gaan en een ontstekingsremmend effect hebben) maar neem je toch geen te grote hoeveelheid zuren.

Fytonutriënten

Fytonutriënten, zoals carotenoïden (waaronder lutheïne en zeaxanthine), zijn belangrijke, in vet oplosbare vitamineachtige, plantaardige stoffen. Deze voedingsstoffen zijn betrokken bij talloze weefselfuncties en spelen een belangrijke rol als antioxidanten. Lutheïne en zeaxanthine zijn bijvoorbeeld te vinden in eigeel.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat de fytonutriënten in groenten en fruit functioneren als krachtige antioxidanten in ons lichaam. Ze beschermen onze cellen tegen oxidatieve schade en degeneratie. Deze ontstaat op microcellulair niveau vanuit normale dagelijkse lichaamsprocessen. Geweldig nutriëntrijke bronnen van fytonutriënten zijn: appels, peren, perziken, pruimen, aardbeien, watermeloenen, asperges, artisjokken, bonen, bieten, spruitjes, bloemkool, groene en rode pepers, sla, tomaten, broccoli en wortelen.

Carotenoïden, flavonoïden, polyfenolen en saponinen zijn fytonutriënten die een antioxidatief effect hebben. Anthocyanen zijn een andere specifieke, potente vorm van fytonutriënten. Ze komen vooral als kleurstof voor in planten met rode, paarse en blauwe kleuren zoals appels, bosbessen, braambessen en frambozen.

Resveratrol, de antioxidant die verantwoordelijk zou zijn voor bepaalde gezondheidsbevorderende effecten van rode wijn, is ook een anthocyaan. Of rode wijn zo gezond is, valt te betwisten. Alcohol is nog steeds geen voedingsmiddel/ Het bevat geen enkele voedingsstof die wij nodig hebben om te kunnen functioneren. Alcohol blijft een genotsmiddel, om sporadisch van te genieten. Eén dag in de week bijvoorbeeld, in beperkte hoeveelheden. Langdurige dagelijkse consumptie van alcohol is sterk af te raden. Het vormt een zware belasting voor onze lever, is giftig voor onze hersencellen en het is een calorieënbom (vandaar het zogenaamde ‘bierbuikje’).

Ik geloof dat de hele commotie rond het gezondheidsbevorderende effect van wijn volledig vertekend is door zogenaamd ‘wetenschappelijk’ onderzoek dat eigenlijk gesponsord werd door de wijnindustrie. Wanneer mensen gaan geloven dat wijn drinken gezond is, hoeven ze helemaal geen schroom meer te hebben om vaker alcohol te drinken. Heel leuk voor de portemonnee van de handelaar.

Weinig mensen zijn zich trouwens bewust van wat alcohol eigenlijk is. Alcohol is urine. De urine van gistcellen! Gisten zijn ééncellige organismen, die officieel behoren tot de schimmels. Als je wijn, bier of iedere andere vorm van alcohol drinkt, drink je dus om het even heel plat uit te drukken: ‘schimmelurine’. Smaakt dat biertje nu nog even lekker? Het ontstaat door gistcellen die suikers consumeren en dan alcohol uitplassen. Gisten vind je overal in de natuur, op planten en fruit. Wanneer vruchten op de grond vallen, kunnen ze gaan rotten. Dat is vaak het werk van gisten.

Als je wijn, bier of iedere andere vorm van alcohol drinkt, drink je dus eigenlijk ‘schimmelurine‘.

Wie trouwens wijn zou drinken om de anti-oxidatieve eigenschappen van resveratrol, kan beter gewoon wat donkere druiven eten. De verse druif bevat een veel krachtiger vorm van resveratrol dan het verwerkt resultaat dat in wijn zit. Onderzoek in de VS toont bovendien aan dat vrouwen met een langdurige, dagelijkse gewoonte om twee of meer glazen wijn te drinken, 50% meer kans hebben op borstkanker. Dagelijkse alcoholconsumptie creëert namelijk een mineralenafbraak in ons lichaam. Vooral calcium, fosfor, zink, magnesium en kalium worden afgebroken. Deze mineralenafbraak leidt tot een verzwakking van ons immuunsysteem, en dus tot allerlei mogelijke ziektebeelden.

Bekijk ook deze video over de werking van ons immuunsysteem.

 

Water

Voldoende water drinken is essentieel voor een goede gezondheid. Water bedekt ongeveer 70% van de oppervlakte van onze planeet en ook ons lichaam bestaat voor ruwweg 70% uit water. Alle levende wezens zijn afhankelijk van water om te kunnen gedijen. Water helpt ons om energie te produceren, de nieren te ontgiften, de lichaamstemperatuur te reguleren, nieuwe cellen te bouwen en onze gewrichten te smeren. Naast de ontelbare andere functies die het voor ons vervult.

Via onze ademhaling verliezen we iedere minuut van iedere dag water. Tijdens de zomermaanden verliezen we nog meer vocht door de lichaamstranspiratie die helpt om ons systeem af te koelen. Cafeïnerijke en alcoholische dranken zijn diuretica, ze zorgen ervoor dat je nog meer vocht gaat afdrijven.

Water drinken

Jammer genoeg toont onderzoek aan dat de meeste Europeanen onvoldoende water drinken. Daarom verkeren veel mensen in een staat van chronische dehydratatie. Een waterverlies van 1% van je totale lichaamsgewicht kan je mentaal en fysiek functioneren belemmeren. Vochtverlies van 4% kan hoofdpijnen, energieverlies, spierzwakte en prikkelbaarheid veroorzaken. Vochtverlies van 7% kan fataal zijn. Wanneer we honger krijgen heeft ons lichaam vaak nood aan water. Om de eetlust onder controle te houden is het dus heel goed om tussendoor water te drinken.

Van de kraan, in flessen, gedestilleerd, gesteriliseerd of gefilterd: zolang het maar zuiver is krijgt het z’n werk gedaan. In de winter is één tot anderhalve liter water per dag voldoende. Wanneer je zoveel drinkt dat het op je maag gaat liggen, heb je teveel gedronken. Bij warmer weer, fysieke arbeid en intensievere inspanningen kan je zeker 2 liter of meer per dag drinken. Volg je gevoel hierin. Je lichaam geeft zelf aan wanneer het extra behoefte heeft aan water, niet aan frisdrank of zoete sportdrank zoals Aquarius of AA-drink. Deze sportdranken kan je bijvoorbeeld wel tijdens een competitieve wedstrijd gebruiken, maar bij regelmatig gebruik zijn ze net zo potentieel schadelijk voor je gezondheid als andere frisdranken. Onderzoek wijst uit dat twee blikjes frisdrank per dag al een belasting vormen voor je lever. Dan hebben we het nog niet over alle andere mogelijke schadelijke gevolgen (van diabetes, tandbederf en osteoporose tot overgewicht).

Maak zelf een volwaardige sportdrank

Wanneer je graag zelf een heerlijke, gezonde sportdrank samenstelt dan kan je wat water (1L) verwarmen en ongeraffineerd zeezout (halve koffielepel) en ongeraffineerd rietsuiker (1koffielepel) toevoegen. Best verwarmen en roeren tot de ingrediënten opgelost zijn. Achteraf een tiental druppels citroen toevoegen en klaar is kees. Dit kan je dan laten afkoelen voor gebruik tijdens en na het sporten.

Het is een volwaardige instant-opkikker. Ongeraffineerd biologisch zeezout bevat mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, zink en een zeldzamer mineraal, jodium, dat erg belangrijk is voor onze schildklierfunctie. Integrale, niet geraffineerde biologische rietsuiker bewaart ook alle gezonde bestanddelen van de plant (zoals calcium, kalium, magnesium en ijzer). De dubbele aanwezigheid van natuurlijk magnesium in deze zelfgemaakte sportdrank maakt het een ideale dorstlesser voor de intense sporter. Magnesium is namelijk het belangrijkste mineraal voor onze spieren: het voorkomt en geneest spierkrampen. Daarnaast is het onontbeerlijk voor een goede uithouding en een goed gemoed. Ons lichaam neemt elk mineraal trouwens het beste op in zijn natuurlijke vorm, en veel minder goed in tabletten, poeder of capsules.

Je kan een half schijfje citroen in je waterkannetje of flesje doen. Dit geeft het water wat frisheid en nodigt uit om te drinken. Het geeft ook een kleine vitamine C-boost zodat je alerter bent en je immuunsysteem en lever beter functioneren. Plat water is voor veel mensen te smaakloos, daarom kopen ze kunstmatig water met een zoet (artificieel) smaakje. Tegenwoordig is niet enkel frisdrank maar ook water gezoet met kunstmatige zoetmiddelen. Vooral de kunstmatige zoetstoffen acesulfaam-K en aspartaam zijn erg populair.

Kunstmatige zoetstoffen

Hoewel kunstmatige zoetstoffen een perfect alternatief voor suiker zouden kunnen zijn raad ik het gebruik van artificiële zoetstoffen op lange termijn niet aan. Vele van deze stoffen worden niet of moeilijk gemetaboliseerd (omgezet) door ons lichaam. Dit kan onze cellen beschadigen. Zo komt kanker vaker voor bij gebruik van kunstmatige zoetstoffen, zoals bleek uit proeven in grote hoeveelheden op diersoorten. De kunstmatige zoetmiddelen aspartaam (onder andere Canderel), acesulfaam-K en andere varianten ervan zijn terug te vinden in tal van ‘light‘ producten. Onder andere Coca-Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero, Tönissteiner fruitkorf en Red Bull light bevatten kunstmatige zoetmiddelen. Ze zijn ook vrij te koop onder de naam sucaflore. Over het algemeen kan je aannemen dat als het gaat om een ‘Light’ product en een zoet voedingsmiddel, er dan sprake is van een kunstmatig zoetmiddel. Gaat het over een ‘Light’ voedingsmiddel dat vooral vetstof bevat (zoals kaas bijvoorbeeld) dan heeft dat gewoon een lager vetgehalte en kan je daar wel voor kiezen.

Wil je reageren op dit artikel? Heb je op- of aanmerkingen? Laat je reactie hieronder achter!

Comment Section

0 reacties op “Netelroos en voeding; 7 essentiële bouwstoffen voor je lichaam

Plaats een reactie


*