GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

article content

Propolis als natuurlijk geneesmiddel tegen netelroos!

Mijn bewondering en verwondering voor natuurlijke geneesmiddelen, ook voor propolis, is zeer groot, maar dat neemt niet weg dat ik ondanks mijn ‘geloof’ toch graag overtuigende bewijzen wil hebben voor de werking van welk natuurproduct dan ook. Gelukkig zijn er ook wat wetenschappers die zich verwaardigen om zulke eenvoudige natuurlijke producten, zoals propolis, te onderzoeken.

Het feit dat dit middel ontstekingsremmend werkt en de genezing van wonden bevordert is al lang bekend. Propolis wordt succesvol toegepast bij netelroos (urticaria), tweede graads verbrandingen en zweren. In dit artikel nemen we dit natuurproduct eens onder de loep en onderzoeken we welke voordelen het middel heeft bij de bestrijding van netelroos.

Propolis of kithars van de bijen

Bijen beschermen zich al meer dan 10 miljoen jaar met Propolis tegen ziektekiemen. Ze verzamelen de lekker ruikende hars op geselecteerde boomknoppen en verwerken deze tot Propolis. De moderne wetenschap herwaardeert Propolis omwille van haar therapeutische eigenschappen, die in de oudheid door artsen algemeen gekend en toegepast werden.

Propolis, een bijenproduct met verbazingwekkende eigenschappen!

Propolis is samengesteld uit het mengsel van een kleine honderd verschillende stoffen, waarvan een groot aantal Flavonoïden. Flavonoïden blijken o.a. als antibiotica werkzaam te zijn tegen ontstekingsreacties, bacteriële en virusinfecties en stimuleren de vorming van antistoffen.

Wat is propolis?

Het is een harsachtige substantie die door bijen verzameld en bewerkt wordt. Het wordt vooral van berken, populieren, paardenkastanje en naaldbomen gehaald, maar ook wel van iepen, elzen en beuken etc.

 • Propolis of kithars is een door de bijen geproduceerde stof met een sterke antiseptische werking.
 • Propolis dient om de korf af te sluiten en te ontsmetten.
 • Propolis is net als honing van plantaardige oorsprong.
 • Propolis wordt gezien als een natuurlijke vorm van antibioticum.

Samenstelling van propolis:

Propolis heeft een samenstelling van 55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën en 5% pollen en sporen van vitaminen en mineralen.

 • 50 à 55% hars en balsem
 • 25 à 35% was
 • 10% etherische olie
 • 5% pollen
 • 5% organische stoffen en 16 mineralen
 • Rijk aan flavonoïden
 • Bevat geen vet
 • Geen eiwit
 • Geen hormonen
 • Geen vitaminen met uitzondering van vitamine B3.

Waarvoor gebruiken de bijen propolis?

De bijen bedekken de binnenzijde van hun kast of korf met Propolis en dichten er ook de kieren en gaten mee af. Het beschermt hen tegen allerlei ziekten, en ongunstige klimatologische omstandigheden, zoals wind en kou. Tevens gebruiken ze het om de bovenzijde van de raten en de cellen te verstevigen en vast te plakken.

Wat zijn de eigenschappen van propolis?

Door de aanwezigheid van verschillende actieve stoffen, bezit propolis een brede waaier aan eigenschappen. In de medische wereld is geen enkel gangbaar middel bekend dat bij zo’n veelheid van aandoeningen kan worden toegepast. Propolis stimuleert het afweersysteem tegen infecties. Het blijkt namelijk dat bij het gebruik van propolis het aantal antistoffen, bloedcellen en plasmacellen in het bloed sterk toeneemt, en wel tot vier keer de normale waarde. Omdat propolis ook een directe werking heeft tegen diverse bacteriën en virussen, bezit het bij een infectie een dubbele werking. Hieronder volgt een overzicht van enkele andere eigenschappen van Propolis:

Propolis is lokaal pijnstillend

Een alcoholisch extract van Propolis (4%) verdund met water tot 0,25% geeft een volledige verdoving van het hoornvlies van konijnen. Het lokaal verdovend effect duurt een uur en is daarmee veel sterker dan dat van cocaïne of procaïne. Door de lokale anaesthesie kan ook de verwachtende werking van Propolis bij wondbehandeling worden verklaard.

Antimicrobiële activiteit

Propolis is antimicrobiëel werkzaam tegen bacteriën o.a. staphylococcus aureus en schimmels o.a. Trichphyton rubrum. Het is dus ook een ideaal middel bij seborroisch urticaria wat veroorzaakt wordt door een gist/schiummel infectie. Propolis versterkt in grote mate het effect van antibiotica zoals penicilline en streptomycine. In combinatie met enkele antimycotica (anti-schimmel) is ook een synergetisch effect van Propolis  tegen Candida albicans vastgesteld.

Antivirale activiteit van Propolis

Propolis is antiviraal werkzaam tegen bijvoorbeeld herpes en influenza griep virussen. Het is bekend dat koffiezuur en afgeleide verbindingen inclusief een aantal flavonoïden een antivirale activiteit vertonen. Propolis bevat aanzienlijke hoeveelheden van deze verbindingen, waardoor de antivirale werking kan worden verklaard. maar Propolis afkomstig uit Hawaii bleek ook antiviraal werkzaam te zijn, hoewel dit product geen koffiezuurderivaten bevat. De Hawaiiaanse Propolis wordt op Plumeria-soorten verzameld en bevat vrijwel geen fenolische verbindingen, in tegenstelling tot de Propolis verzameld op populieren in Europa en Noord-Amerika. Merkwaardig is wel dat de honingbij die oorspronkelijk niet op Hawaii voorkwam, ook op deze vreemde flora Propolis verzamelt met een antivirale activiteit. Sommige wetenschappers suggereren dat bijen een affiniteit hebben voor biologisch actieve stoffen en noemen de honingbij een “farmacofoor” insect, dat wil zeggen een insect dat geneesmiddelen mee naar huis neemt. Ook het effect van Propolis op influenza werd onderzocht. In het experiment werd het water oplosbare gedeelte van een alcoholisch Propolis-extract getest. Deze fractie werd oraal of subcutaan toegediend aan muizen in hoeveelheden van 50, 100 of 150 mg/kg op drie opeenvolgende dagen. Vervolgens werden de muizen via de neus geïnfecteerd met het influenzavirus. Zowel orale als subcutaine toediening van het Propolis-preparaat zorgde voor een beschermend effect. 4-5 dagen na de infectie waren van de controlegroep, niet behandeld met Propolis, alle muizen gestorven. Van de muizen, die oraal waren voorbehandeld met 150 mg/kg Propolis leefden echter nog 40% en subcutane toediening van het Propolis-preparaat (150 mg/kg) zorgde zelfs voor een overlevingspercentage van 60%.

Immuunstimulatie of weerstandverhogend effect van Propolis

Propolis heeft ook immuunstimulerende eigenschappen. Wanneer bijvoorbeeld in stieren paratyfus-antigeen wordt ingespoten samen met een Propolis-extract, dan neemt de immunogenese toe en wordt de productie van antilichamen gestimuleerd. Het verbetert dus onze weerstand tegen bacteriën en virussen.

Mogelijke anti-tumor activiteit van Propolis.

Sommige wetenschappers hebben vastgesteld dat een ethanolisch extract van Propolis een anti-tumor effect heeft in muizen die Ehrlich carcinoma dragen. Na 50 dagen leefde nog 50% van de muizen behandeld met het Propolis-extract. Van de controle-groep waren alle muizen al dood op de 40e dag. De fenylethylester van de koffiezuur die voor het eerst werd gevonden in Bulgaarse Propolis, geeft in het laboratorium een sterke remming van de deling van menselijke borstkankercellen. bij 10 ng/ml werd een remming van 100% verkregen. Met melanomacellen werden nog betere resultaten bereikt. Hier werd al bij 5 mg/ml een vrijwel volledige remming waargenomen. Op de deling van normale cellen, bijvoorbeeld fibroblasten of melanocyten, heeft de koffiezure ester echter een veel geringer effect. Het effect van deze stof is dus veel meer uitgesproken voor kankercellen. Aangenomen kan worden dat de fenylethylester van koffiezuur waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de anti-tumor eigenschappen van Propolis.

Contact dermatitis of huidallergie

Het belangrijkste contact-allergeen in Propolis is de 1,1-dimenthylallyl ester van koffiezuur, maar ook de koffiezure B-fenylethyl ester kan als zodanig functioneren. Vroeger werd contact-dermatitisveroorzaakt door Propolis slechts bij enkele imker waargenomen, maar tegenwoordig komt deze allergie steeds vaker voor en wel bij personen die biocosmetica gebruiken waarin propolis is verwerkt. Wordt Propolis toegepast in zalven of oplossingen voor een ontstekingsremmend, anti-microbiëel of lokaal verdovend effect, dan moet men toch oppassen voor overgevoeligheidsreacties.

Laat alvorens Propolis te gebruiken altijd eerst 1 druppel Propolis extract op de huid druppelen en wacht 12 uur. Ontstaat er geen reactie (rood worden etc.) zan zal Propolis enorm goed voor je zijn. Eén persoon op 2000 vertoont een allergische reactie op Propolis .

Propolis samengevat

Samenvattend kan worden gezegd dat uitwendige toepassing van Propolis bij wondbehandeling en urticaria tot zeer goede resultaten leidt.

Propolis is ook goed te gebruiken bij bijvoorbeeld keelontsteking en infecties in de mondholte. Verder zijn uit Propolis een aantal stoffen geïsoleer, die in de toekomst wellicht een rol zouden kunnen spelen bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker. Overmatig en langdurig gebruik van Propolis moet echter worden afgeraden. Dit waren enkele studies die de effecten van Propolis wetenschappelijk weergeven.

De volgende werkingen kan men toeschrijven aan Propolis

 • Het heeft een anti-bacteriële werking, het doodt bacteriën of remt de groei af
 • Het werkt schimmeldodend
 • Het heeft een antivirale werking
 • Het remt ontstekingsreacties
 • Het werkt anti-reumatisch
 • Het versterkt de werking van antibiotica
 • Het remt slagaderverkalking en trombose
 • Het stimuleert de bloeddoorstroming
 • Het werkt tegen jeuk en pijn
 • Het is anti-allergisch
 • Het stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties
 • Het herstelt de vitaliteit bij algemene malaise

Inwendig en uitwendig gebruik

Propolis is verkrijgbaar in verschillende varianten voor inwendig en uitwendig gebruik. Netelroos reageert zeer goed op propolis. Het is aan te bevelen gedurende de vier weken van het voedingsplan 4 keer per dag 4 sterke druppels in te nemen en 2 keer per dag de gevoelige huid in te smeren met propolis crème.

Algemene dosering voor volwassenen:

 1. Inwendig gebruik: om de darmen doeltreffend te ontsmetten en potentiële schimmels te doden zonder bijwerkingen (4 keer per dag 4 sterke druppels).
 2. Uitwendig gebruik: om de huid te ontsmetten en op deze manier de netelroos sneller te laten genezen (2 keer per dag insmeren op de gevoelige plaatsen).

Comment Section

1 reactie op “Propolis als natuurlijk geneesmiddel tegen netelroos!


Door Lin Leloux op 1 februari 2018

Hi Peter, je spreekt over sterke druppels, wat houd dat precies in. Heb je misschien een merk of goede omschrijving waar het product aan moet voldoen ?

Plaats een reactie


*