Page content

Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven

article content

Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven

Netelroos en stress, deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zou niet de eerste zijn die in tijden van spanning en stress, ook fysieke klachten krijgt. Sommige mensen krijgen meer last van hoofdpijn, anderen krijgen spierpijn of griep. Ook netelroos is een huidreactie die vaak in combinatie met stress komt opzetten.

Het is daarom van belang te onderzoeken hoe het met je mentale en emotionele gesteldheid zit voordat je netelroos kunt gaan genezen.

Het stresshormoon cortisol

Wanneer je je op een bepaald moment te veel zorgen maakt, angsten hebt, of last hebt van andere gemoedsschommelingen, kan het gebeuren dat er teveel stresshormonen worden aangemaakt in je bijnieren. Het belangrijkste stresshormoon en ook gelijk de meest bekende is ‘cortisol’. Hoge cortisolwaardes betekent een onderdrukking van je immuunsysteem. Het gevolg is huiduitslag!

Cortisol

“Wanneer je in je lichaam te veel cortisol aanmaakt, wordt je immuunsysteem onderdrukt en dat werkt netelroos in de hand.”

Onderdeel van een efficiënte en structurele behandeling van netelroos is dus ook dat je je gaat focussen op mentale aspecten in jouw leven. Dat betekent dat je moet leren bepaalde negatieve elementen in je leven los te laten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde mensen, of misschien zelfs je werk.

Laat negativiteit los!

Wanneer je netelroos van binnenuit wilt genezen (structureel en voor de lange termijn) moet je ervoor zorgen dat je fysiek, relationeel, financieel (job, studie), mentaal en emotioneel goed in je vel zit.

“Zorg dat je fysiek, relationeel, financieel, mentaal en emotioneel ‘fit’ bent. Je kunt netelroos dan van binnenuit genezen.”

Vaak is netelroos ook het gevolg van diepere trauma’s. Denk bijvoorbeeld aan scheidingsconflicten, rouwprocessen of traumatische gebeurtenissen. Wanneer een belangrijk persoon in je leven wegvalt en je de grond onder je voeten voelt wegzakken, is de kans aanwezig dat dit ook op je lichaam te zien is in de vorm van grote rode vlekken en galbulten.

Laatst kwam ik via deze website in contact met een vrouw die dat exact was overkomen. Ze was plotseling verhuisd naar Spanje, omdat ze daar de liefde van haar leven was tegengekomen. Ze woonde er nog geen maand of ze ontwikkelde een gigantische uitslag op haar lijf, netelroos! Haar lichaam vertelde haar eigenlijk dat ze mentaal en emotioneel niet fit was. Ze voelde zich niet gelukkig. Na een aantal maanden is ze weer terug verhuisd naar Nederland en is het Spanje avontuur inclusief de relatie aan een einde gekomen.

Luister naar je lichaam; stressmanagement

Het is belangrijk om je lichaam bij dit soort dingen goed te kennen. Pas wanneer je goed luistert naar je lichaam, kun je oorzaken voor bepaalde reacties wegnemen. ‘Stress management’ is daar een methode voor.

Wanneer de stresscircuits in jouw lichaam worden geactiveerd, kan dat een netelroos opstoot veroorzaken. Het is dus belangrijk om preventief ervoor te zorgen dat je stresshormonen zo weinig mogelijk geactiveerd worden.

Ik zal hieronder 3 basistechnieken uitleggen die je hierbij kunnen helpen.

1. Rhodiola Rhodesia

Wanneer je erg last hebt van stress, bestaat er een natuurlijk middel dat je kan helpen om je stress te verminderen. Neem in periodes van stress 400mg Rhodiola Rosea per dag. Veel drogisterijen en apotheken verkopen dit natuurproduct wel. Dit is op dit moment het enige natuurproduct met een bewezen cortisol (stresshormoon) verlagend effect.

2. Positief denken

Misschien een open deur, maar er bestaat wel een methode om positief denken bij jezelf te activeren. Wanneer je in een negatieve spiraal zit en stress ervaart, kun je door middel van ‘krachtwoordoefeningen’ je stress reduceren. Ga bijvoorbeeld iedere dag een klein stukje lopen (5 tot 10 minuten kan hiervoor al voldoende zijn). Bijvoorbeeld met de hond..

Herhaal tijdens deze wandeling iedere keer in jezelf een bepaald positief zinnetje, bijvoorbeeld: ‘ik verwacht het allerbeste van vandaag, daar ga ik alles aan doen en daardoor word ik sterker!’ Visualiseer vervolgens in je geest de best mogelijke uitkomst van de dag. Het gaat er niet zozeer om dat je op een robotachtige manier iedere keer datzelfde zinnetje herhaalt, maar je moet je gevoel integreren. Voel je sterk en gezond! Wanneer je dit soort zinnetjes met overtuiging en met gevoel herhaalt, ga je dit vanzelf ook echt voelen en merken. Focus is hierbij belangrijk!

3. Balans in leefstijl

Je stresshormonen blijven zo laag mogelijk als een aantal factoren in balans blijven: je vitamine D peil dient steeds boven de 35 te zitten (laat dit bepalen bij je huisarts), voldoende intensieve beweging, probeer minimaal 3 maal per week een activiteit te doen waarbij je hartslag verhoogd wordt (boven de 100) gedurende een half uurtje. Voldoende slaap, een minimum van 8 uur per nacht is echt belangrijk om je relativeringsvermogen zo hoog mogelijk te houden, voldoende mentale focus, probeer altijd iets te doen, houd je altijd ergens mee bezig: een luisterboek beluisteren in de wagen, iets creatiefs doen, een computer spelletje spelen, lezen, schaken, sporten, bellen, een vriend opzoeken, werken, muziek beluisteren, wandelen, fietsen etc. Voldoende sociaal contact, zelfs korte periodes (van 2 dagen bijvoorbeeld) helemaal alleen zijn scheppen voor de meeste mensen al stress.

Probeer zeer regelmatig contact te maken met vrienden en familie: vaker een vriend opbellen, activiteiten samen ondernemen, online chatten/skypen etc. contact met medemensen heeft een bewezen stresshormonen verlagend effect. Tenzij je herhaaldelijk een negatief gevoel hebt bij een bepaald persoon. Indien dit zo blijft, dan is het beter om meer afstand te nemen van deze persoon.

Zorg ervoor dat je onderbewustzijn wordt doordrongen van een positief gevoel. Dat is vaak een eerste stap naar genezing. ‘Waar je focus ligt, stroomt de energie’.

“waar je focus stroomt, stroomt de energie”

Wanneer je focus ligt bij negatieve dingen als angst, piekeren of pijnlijke emoties, maakt je lichaam veel meer stresshormonen aan die je immuunsysteem en daaraan gekoppeld het zelfgenezingsproces onderdrukken. Ontspanning en een positief gevoel zorgen vaak in combinatie met optimale voeding voor een genezing.

Ook last van netelroos in combinatie met stress? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!

Comment Section

0 reacties op “Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven

Plaats een reactie


*