GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven

article content

Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven

Netelroos en stress, deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zou niet de eerste zijn die in tijden van spanning en stress, ook fysieke klachten krijgt. Sommige mensen krijgen meer last van hoofdpijn, anderen krijgen spierpijn of griep. Ook netelroos is een huidreactie die vaak in combinatie met stress komt opzetten.

Het is daarom van belang te onderzoeken hoe het met je mentale en emotionele gesteldheid zit voordat je netelroos kunt gaan genezen.

Het stresshormoon cortisol

Wanneer je je op een bepaald moment te veel zorgen maakt, angsten hebt, of last hebt van andere gemoedsschommelingen, kan het gebeuren dat er teveel stresshormonen worden aangemaakt in je bijnieren. Het belangrijkste stresshormoon en ook gelijk de meest bekende is ‘cortisol’. Hoge cortisolwaardes betekent een onderdrukking van je immuunsysteem. Het gevolg is huiduitslag!

Cortisol

“Wanneer je in je lichaam te veel cortisol aanmaakt, wordt je immuunsysteem onderdrukt en dat werkt netelroos in de hand.”

Onderdeel van een efficiënte en structurele behandeling van netelroos is dus ook dat je je gaat focussen op mentale aspecten in jouw leven. Dat betekent dat je moet leren bepaalde negatieve elementen in je leven los te laten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde mensen, of misschien zelfs je werk.

Laat negativiteit los!

Wanneer je netelroos van binnenuit wilt genezen (structureel en voor de lange termijn) moet je ervoor zorgen dat je fysiek, relationeel, financieel (job, studie), mentaal en emotioneel goed in je vel zit.

“Zorg dat je fysiek, relationeel, financieel, mentaal en emotioneel ‘fit’ bent. Je kunt netelroos dan van binnenuit genezen.”

Vaak is netelroos ook het gevolg van diepere trauma’s. Denk bijvoorbeeld aan scheidingsconflicten, rouwprocessen of traumatische gebeurtenissen. Wanneer een belangrijk persoon in je leven wegvalt en je de grond onder je voeten voelt wegzakken, is de kans aanwezig dat dit ook op je lichaam te zien is in de vorm van grote rode vlekken en galbulten.

Laatst kwam ik via deze website in contact met een vrouw die dat exact was overkomen. Ze was plotseling verhuisd naar Spanje, omdat ze daar de liefde van haar leven was tegengekomen. Ze woonde er nog geen maand of ze ontwikkelde een gigantische uitslag op haar lijf, netelroos! Haar lichaam vertelde haar eigenlijk dat ze mentaal en emotioneel niet fit was. Ze voelde zich niet gelukkig. Na een aantal maanden is ze weer terug verhuisd naar Nederland en is het Spanje avontuur inclusief de relatie aan een einde gekomen.

Luister naar je lichaam; stressmanagement

Het is belangrijk om je lichaam bij dit soort dingen goed te kennen. Pas wanneer je goed luistert naar je lichaam, kun je oorzaken voor bepaalde reacties wegnemen. ‘Stress management’ is daar een methode voor.

Wanneer de stresscircuits in jouw lichaam worden geactiveerd, kan dat een netelroos opstoot veroorzaken. Het is dus belangrijk om preventief ervoor te zorgen dat je stresshormonen zo weinig mogelijk geactiveerd worden.

Ik zal hieronder 3 basistechnieken uitleggen die je hierbij kunnen helpen.

1. Rhodiola Rhodesia

Wanneer je erg last hebt van stress, bestaat er een natuurlijk middel dat je kan helpen om je stress te verminderen. Neem in periodes van stress 400mg Rhodiola Rosea per dag. Veel drogisterijen en apotheken verkopen dit natuurproduct wel. Dit is op dit moment het enige natuurproduct met een bewezen cortisol (stresshormoon) verlagend effect.

2. Positief denken

Misschien een open deur, maar er bestaat wel een methode om positief denken bij jezelf te activeren. Wanneer je in een negatieve spiraal zit en stress ervaart, kun je door middel van ‘krachtwoordoefeningen’ je stress reduceren. Ga bijvoorbeeld iedere dag een klein stukje lopen (5 tot 10 minuten kan hiervoor al voldoende zijn). Bijvoorbeeld met de hond..

Herhaal tijdens deze wandeling iedere keer in jezelf een bepaald positief zinnetje, bijvoorbeeld: ‘ik verwacht het allerbeste van vandaag, daar ga ik alles aan doen en daardoor word ik sterker!’ Visualiseer vervolgens in je geest de best mogelijke uitkomst van de dag. Het gaat er niet zozeer om dat je op een robotachtige manier iedere keer datzelfde zinnetje herhaalt, maar je moet je gevoel integreren. Voel je sterk en gezond! Wanneer je dit soort zinnetjes met overtuiging en met gevoel herhaalt, ga je dit vanzelf ook echt voelen en merken. Focus is hierbij belangrijk!

3. Balans in leefstijl

Je stresshormonen blijven zo laag mogelijk als een aantal factoren in balans blijven: je vitamine D peil dient steeds boven de 35 te zitten (laat dit bepalen bij je huisarts), voldoende intensieve beweging, probeer minimaal 3 maal per week een activiteit te doen waarbij je hartslag verhoogd wordt (boven de 100) gedurende een half uurtje. Voldoende slaap, een minimum van 8 uur per nacht is echt belangrijk om je relativeringsvermogen zo hoog mogelijk te houden, voldoende mentale focus, probeer altijd iets te doen, houd je altijd ergens mee bezig: een luisterboek beluisteren in de wagen, iets creatiefs doen, een computer spelletje spelen, lezen, schaken, sporten, bellen, een vriend opzoeken, werken, muziek beluisteren, wandelen, fietsen etc. Voldoende sociaal contact, zelfs korte periodes (van 2 dagen bijvoorbeeld) helemaal alleen zijn scheppen voor de meeste mensen al stress.

Probeer zeer regelmatig contact te maken met vrienden en familie: vaker een vriend opbellen, activiteiten samen ondernemen, online chatten/skypen etc. contact met medemensen heeft een bewezen stresshormonen verlagend effect. Tenzij je herhaaldelijk een negatief gevoel hebt bij een bepaald persoon. Indien dit zo blijft, dan is het beter om meer afstand te nemen van deze persoon.

Zorg ervoor dat je onderbewustzijn wordt doordrongen van een positief gevoel. Dat is vaak een eerste stap naar genezing. ‘Waar je focus ligt, stroomt de energie’.

“waar je focus stroomt, stroomt de energie”

Wanneer je focus ligt bij negatieve dingen als angst, piekeren of pijnlijke emoties, maakt je lichaam veel meer stresshormonen aan die je immuunsysteem en daaraan gekoppeld het zelfgenezingsproces onderdrukken. Ontspanning en een positief gevoel zorgen vaak in combinatie met optimale voeding voor een genezing.

Ook last van netelroos in combinatie met stress? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!

Comment Section

6 reacties op “Stress en netelroos; 3 tips om mentaal in balans te blijven


Door Martin Schuring op 11 november 2017

Koop alleen kleding van 100% katoen, wol of linnen. Dat lucht en ventileert wel.
Er mag geen enkele procent polyester in zitten, omdat dat de warmte binnen houdt, dus niet ventileert.
En dan word je knettergek van je netelroos, want het wordt dan alleen maaar erger.


Door Martin Schuring op 11 november 2017

Pas je bedde-goed aan.
De goedkoopste oplossing die 100% werkt (altijd) = een wollen deken (oldskool) met katoenen laken
Desnoods een dunne deken en een dikke wollen deken.
Omdat beide ventileren (oldskool dus).
Als ik onder een dekbed (met allergeen (kunststof) lig houdt het de warmte vast en omdat je de dag verwerkt (stress) + warmte die nergens heen kan. Slaap ik niet meer dan 4 uur per nacht. Ondanks slaapmedicatie + middelen tegen netelroos.


Door Martin Schuring op 11 november 2017

Pas ook je ondergoed en sokken (pet, hoed, slip, hemd, bh, jas etc. ) zomer, herfst, lente, winterkleding aan. Alles zonder polyester.
Draag alleen natuurlijke stoffen met zo min mogelijk polyester en het is bijna onmogelijk om bijv. een joggingbroek zonder polyester te vinden.
Ik heb er nu eentje van 80% katoen enb 20% polyester ( maar zelfs dat (20%) is te veel. Het zou namelijk de buitenlaag kunnen zijn, die de warmte binnen houdt.
Ik mag geen reclame maken. Maar ik kwam bij scapino uit mbt joggingbroeken 80% katoen,
sweatvesten 100% katoen,
zomerbroeken 100% katoen (afritsbaar ergo lang en kort)
Dat draag ik nu met 8 graden buiten en binnen. Zelfs zonder vest, maar met katoenen shirt met rits met lange mouwen.
Met rits voor het geval dat ik toch nog gestresst raak en dat ik hem kan open ritsen.
Als de huisarts het snapt kan je als je bijv. bij kosten meer dan 600 euro het voor uiterlijk 750 euro aftrekken van de belasting.
Mijn huisarts laat me bungelen. Ik moet nog een week zonder slaap en dan wil ze me pas zien.


Door Martin Schuring op 11 november 2017

Enige voordeel: ik hoef de verwarming niet aan te zetten om het warm te krijgen.
Ik doe gewoon mijn joggingbroek met 20% polyester aan evt icm (dunne) sokken, t-shirt, broek, blouse, trui, ondergoed (bh ook), hemd met 15-100 % polyester.
Mijn energierekening mbt gas of stadsverwarming is dus heel laag.


Door Martin Schuring op 11 november 2017

In de stad en ook thuis drink en eet ik alles koud. Zelfs als het -10 vriest icm oostenwind (gevoelstemperatuur -20).
Altijd ijscappucino of frappiato: om af te koelen
Altijd smoothie gemaakt van bevroren fruit (10-30 minuten ontdooit om de blender en energie te besparen). Heeft ook meer volume en is goedkoper.
Ik eet mijn maaltijden niet heet, maar lauw.
Ik drink geen hete thee, maar lauwe of afgekoelde thee. Desnoods van de vorige dag.
Ik drink koude koffie of espresso.
En dat allemaal om de hele tijd maar af te koelen.
Maar ik mag het ook niet te koud krijgen, want dat geeft ook stress. Dus netelroos.
Nu moet ik wel zeggen dat ik uitermate gevoelig ben voor stress. En dat ik dus werkelijk altijd last heb van stress heb en dus netelroos.
En dat mijn huisarts het niet snapt.
Maar bij mij werkt geen polyester als een tierelier: eindelijk weer 8 uur geslapen. Alleen ik ging 20:00 naar bed. Dus ik werd weer om 04:00 uur wakker.
Maar tis rustig, donker enzo. Alleen dit felle laptop scherm geeft me netelroos.
Lachen he !


Door Martin Schuring op 11 november 2017

Zelfs je schoenen moeten ventileren, koelen. Dus geen kunststof, polyester ed, maar katoen, geperforeerd, leer en andere ademende stof ed.
Het hoeft niet duur te zijn: ik vond 2 paar schoenen (simpelste) voor 15,99 bij Bristol (goed ademend, ventilerend).
Ik weet pas sinds 6-11-2017 dat ik netelroos heb, terwijl ik er al meer dan 10 jaar mee loop.
Ik had liever eerder mijn intuitieve inval gehad. Want het werkt beter dan de medicatie en handcreme. Die waarschijnlijk binnen 3 weken op is.
Effe vragen hoe duur die 2 zijn ivm nieuwe kleding.

Plaats een reactie


*