GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

Waarom is te weinig slaap slecht voor je huid?

article content

Waarom is te weinig slaap slecht voor je huid?

Te weinig slaap. Dat is niet goed! Iedere keer zeg ik het weer tegen mezelf! Ik moet gezond eten, meer sporten en genoeg slapen. Al verschillende keren heb ik tevergeefs een sportschool lidmaatschap gekocht om na enkele weken de hoop weer op te geven. Wel zit ik wat vaker op de fiets. Het liefst met de kinderen lekker het bos in. Soms kom ik eraan toe wat aan yoga te doen, maar daar is niet altijd plaats voor in dit drukke leventje. Ik eet gezonder dan een paar jaar geleden. Mede dankzij het boek FitChef met heerlijke eiwitrijke recepten! Ik heb veel gelezen over de effecten van eiwitrijk voedsel op het functioneren van het lichaam.

Waarom is te weinig slaap slecht voor je huid?

Toch nog te weinig slaap..

Ondanks dit alles heb ik nog steeds een probleem met slapen. ’s Nachts lig ik uren wakker terwijl ik in de ochtend mijn bed kan uitkomen. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik mezelf voorneem na de tweede snooze toch echt binnen een minuut uit bed te stappen! Na 30 seconden ben ik weer in een diepe slaap verzonken… Ik word vervolgens veel te laat wakker, moet haasten om iedereen op tijd uit zijn nest te trekken. Een ontbijtje zit er dan vaak net niet meer in.

Ik ben een avondmens!

Een ochtendmens ben ik dus niet echt. Ik geniet daarentegen van heerlijke lange avonden en ga dus eigenlijk structureel te laat naar bed. Ik weet dat dit niet verstandig is. Er zijn goede redenen te verzinnen op tijd naar bed te gaan. Laatst las ik een onderzoek over slaaptekort. Ik las dat slaap niet alleen zorgt voor minder stress, gewichtsverlies en een beter humeur. Slaap schijnt ook goed te zijn voor een mooie huid! Natuurlijk krijg je wallen onder je ogen van te weinig slaap. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat te weinig slaap zorgt voor meer rimpels, extra kringen onder je ogen, een ruwe vage huid en puistjes?

Slapen is goed voor de huid; een onderzoek

In Zweden hebben ze hier onderzoek naar gedaan. Daar hebben ze onderzocht dat weinig slaap significant meer last hebben van bovenstaande klachten dan mensen die structureel genoeg slaap krijgen. Het ging zelfs zover dat één van de conclusies was dat mensen die minder slapen ook door de omgeving als minder gezond worden aangezien. Ook concludeerde zij dat slechte slapers een vergrote kans op huidveroudering hebben. De huid herstelt zich ’s nachts immers. Zeker wanneer je overdag veel in de zon bent geweest heeft je huid baat bij goede nachtrust.

Cortisol en hyaluronzuur

Hoe zit dat dan zul je je afvragen? Het heeft allemaal te maken met cortisol! Slechte slapers hebben meer van dit hormoon in het lichaam. Het wordt nog eens extra vrijgegeven bij stress. Door cortisol worden stoffen in het lichaam vrijgegeven die de kans op ontstekingen verhogen. Daarbij maakt je huid ook meer talg aan. Dat zorgt voor meer puistjes en een mindere huid. Cortisol heeft ook een rol bij het aanmaken van hyaluronzuur. Dit zorg ervoor dat je huid voldoende vocht krijgt. Bij een te laag gehalte voelt je huid te droog aan, kan gaan ontsteken en rood worden. Alsof dat niet genoeg is, het collageen in je huid wordt ook nog eens kapot gemaakt.

Melatonine, het slaaphormoon

Niet alleen cortisol, maar ook melatonine is van invloed op de kwaliteit van de huid. Dit stofje wordt aangemaakt als het buiten schemerig begint te worden. Jouw lichaam maakt zich dan klaar voor de nacht. Deze melatonine heeft een aantal voordelen voor de huid. Het voorkomt celschade, zorgt ervoor dat de huid sneller kan herstellen en bevordert de aanmaak van collageen. Mensen die te lang opblijven of heel slecht slapen zullen minder melatonine aanmaken en hierdoor sneller last hebben van een slechte of zelfs verouderde huid.

Zorg voor voldoende nachtrust!

Natuurlijk zul je bij een enkele nacht doorhalen niet direct 10 jaar ouder lijken, maar het is wel belangrijk te weten dat slaaptekort dus wel degelijk invloed heeft op de kwaliteit van de huid. Een nachtcrème, dagcrème of andere wonderzalfjes zullen dus misschien voor een deel slechte slaaprituelen kunnen verbloemen. Maar echte nachtrust werkt absoluut het beste!

Comment Section

0 reacties op “Waarom is te weinig slaap slecht voor je huid?

Plaats een reactie


*