GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
Direct Toegang
X
GRATIS E-book met Tips bij Netelroos!
50% Complete

Wacht even... Wil jij DIRECT 27 Tips bij Netelroos ontvangen?

Voorkom dat je dezelfde fouten maakt als 70% van de mensen met Netelroos en neem je gezondheid weer in eigen hand! Ontvang direct mijn GRATIS Tipboek "Winnen van Netelroos"!

Page content

article content

Zout, vriend of vijand? Raadsels rond zout onthuld!

Er is in de laatste jaren een hoop te doen rond zout. Is het nu gezond of juist niet? Het is een feit dat teveel zout door je lichaam als een soort vergif wordt gezien, maar te weinig zout is ook niet goed? Zout bevat namelijk essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft. In dit artikel zal ik proberen alle raadsels rond zout te onthullen!

Laat ik dan maar gelijk met de deur in huis vallen en dit artikel beginnen met de conclusie.. Zout is geweldig!

Twee belangrijke eigenschappen van zout

Zout heeft namelijk twee belangrijke eigenschappen, het beschermt en het reinigt. Bij beschermen kun je denken aan vroeger tijden, toen we nog geen koelkast hadden. We bewaarden het voedsel toen in zout waardoor het langer houdbaar bleef. De tweede eigenschap is voor het lichaam eigenlijk veel belangrijker. Zout is reinigend. Zo zorgt zout ervoor dat de zuur/base balans in het lichaam op peil blijft. Zout zorgt er namelijk voor dat zuren in ons lichaam worden uitgescheiden. Dit zuur/base evenwicht, ofwel de ph waarde is belangrijk, omdat een gunstige ph- waarde een ontstekingsremmend effect heeft op ons lichaam. Huidziekten hebben hierdoor minder kans!

Nepzout uit de supermarkt?!

Maar hier moeten we wel een kleine kanttekening bij maken. Deze fantastische eigenschappen gelden niet voor alle typen zout die je in de winkel kunt kopen. Veel zout in de winkel is namelijk ‘nep’ zout, geraffineerd zout dat bewerkt is in de fabriek en veel chemische goedjes bevat..

Het keukenzout dat je in de winkel koopt bestaat voor 97,5% uit natriumchloride en voor 2,5% uit chemicaliën die er in de fabriek aan toegevoegd zijn. Denk bijvoorbeeld aan aluminium hydroxide dat ervoor zorgt dat zout ‘strooibaar’ wordt. Deze stof zit overigens ook vaak in vaccins. Onderzoek wijst uit dat aluminium hydroxide ziekten als alzheimer en dementie zouden bevorderen. Maar dat geheel ter zijde..

Alles draait om geld..

Veel mensen kiezen dan ook voor zeezout.. Is dat dan de goede keuze? Deels.. Want ook zeezout is vaak ‘geraffineerd’. In de fabriek worden belangrijke mineralen uit het zout gefilterd en in plaats daarvan voegen ze andere chemicaliën toe. Waarom dan? Zal je denken..

Zoals in iedere markt, draait het in de zoutmarkt ook om geld…

De zoutwinningsindustrie kijkt allereerst waarmee en hoe ze het meeste geld kunnen verdienen. Daarom halen ze belangrijke mineralen als magnesium en zwavel eruit. Deze mineralen verkopen ze voor veel meer geld aan de chemische industrie. Wat overblijft is het keukenzout dat aan de gewone consument wordt verkocht en jij terugvindt in de supermarkt. Dat geldt dus ook voor zeezout!

Etiketten lezen is de boodschap!

Mijn advies is dus om goed op de etiketten in de supermarkt te kijken wat je precies koopt. Kies voor ‘ongeraffineerd zeezout’. In alle andere gevallen bevat het zout niet meer de essentiële stofjes die goed voor ons zijn en die we nodig hebben. Zout hoort een klein beetje vochtig te zijn. Zitten er droge korrels in het busje? Dan weet je dat er antiklontermiddelen aan zijn toegevoegd.. Ongeraffineerd zout is daarentegen wel rijk aan mineralen en sporenelementen (ongeveer 50 verschillende).

Onderzoek naar zout

Zout heeft in de afgelopen jaren onterecht dus een slechte naam gekregen. Dat is vooral gebaseerd op onderzoek dat naar het gewone keukenzout is gedaan. Veel wetenschappers en artsen hebben onderzoek gedaan naar de invloed van geïsoleerd natriumchloride (keukenzout) op onze gezondheid. Doktoren weten niet zo goed wat ze hiermee aanmoeten. Te veel zout is niet goed, dan ziet je lichaam het als gif en drijft het de bloeddruk op. Te weinig is ook niet goed..

Ons lichaam heeft in ieder geval zout nodig, daar zijn alle onderzoekers het wel over eens..

  • Als baby’s liggen we in de baarmoeder in een zout badje dat we ‘vruchtwater’ noemen.
  • Ons hersenvocht is zout.
  • Ons bloed smaakt zout, net als het zweet en onze tranen. Bloed bestaat voor ongeveer 0,9% uit mineraalzouten. De samenstelling ervan is voor 98% identiek aan zeezout.
  • We zijn op maar maar liefst drie cruciale niveaus afhankelijk van zout: ons bloedplasma, ons lymfevloeistof en het vocht dat onze cellen omringt.
  • Diarree verhelpen we met een simpele water- en zoutoplossing en we krijgen zoutoplossingen toegediend in een ziekenhuid om ons in leven te houden.

Zout moet je dus niet zien als ‘zout’, maar als een ‘mineralencomplex’ wat essentieel is in ons lichaam.

Ongeraffineerd zeezout is gezond!

Kies dus voor ongeraffineerd zeezout. Als je het koopt hoort het nog een beetje vochtig te zijn. Na het oogsten wordt het op natuurlijke wijze gedroogd en daarna direct in een potje gedaan. Het wordt dus niet gewassen of geraffineerd. Hierdoor blijft het vochtminnende magnesium gewoon bewaard. Dat stofje is zeer belangrijk is ons lichaam, omdat het een belangrijke co-factor is bij ongeveer 300 enzymatische reacties in het lichaam.

Magnesium en voeding

Hoe kunnen we los van zout voldoende magnesium uit onze voeding halen? De best manier hierbij is om te kiezen voor volwaardige voeding. Denk bijvoorbeeld aan volle granen, noten, zaden en groene groenten (spinazie). Het beste is dan om voeding te kiezen dat op een natuurlijke manier is gecomposteerd. De groene kleur is groene groente wordt overigens veroorzaakt door chlorofyl, een molecuul dat magnesium bevat.

Ben je overtuigd van de gezonde voordelen van het mineralencomplex zout? Zeker wanneer je netelroos hebt, is het belangrijk te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen- en stoffen die jou op een natuurlijke manier een gezondheidsboost geven. Laat het potje keukenzout dus voorlopig dicht en kies voor ongeraffineerd zout met gezonde ontstekingsremmende mineralen.

Vragen? Stel ze hieronder!

Comment Section

0 reacties op “Zout, vriend of vijand? Raadsels rond zout onthuld!

Plaats een reactie


*